پیشنهاد سردبیرگوناگون

وزنه‌هایی به شکل «حروف یونانی» بعد از ۱۶۰۰ سال از زیر خاک بیرون آمدند + عکس

باستان‌شناسان در شهر باستانی اوزون‌جابورچ در استان مِرسین در جنوب ترکیه، کشف مهمی کرده‌اند: مجموعه‌ی کاملی از وزنه‌های آهنی به شکل حروف یونان باستانی همراه ترازوی تعادل دوران رومی که قدمت آن حدود ۱۶۰۰ سال است.

به گزارش بلاگ جعبه، این کشف در جریان حفاری‌هایی انجام شده که دانشگاه مرسین با همکاری وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه در قالب پروژه‌ی سراسری «میراثی برای آینده» عهده‌دار آن است.

شهر باستانی «اوزون‌جابورچ» در ۳۰ کیلومتری شمال ناحیه سلوکیه، به دلیل بقایای باستانی سالم و تماشایی از دوران هلنیستی و رومی شهرت دارد؛ از جمله خیابان‌های ستون‌دار، معابد عظیم، آب‌نماها و تئاتر. تمرکز تلاش‌های باستان‌شناسی این فصل روی یکی از دو خیابان اصلی ستون‌دار شهر بوده که مدت‌ها منطقه‌ی مهمی در فعالیت‌های تجاری شناخته می‌شده است.

در جریان این حفاری‌ها، ساختارهایی مانند مغازه‌ها، سکه‌ها، ابزارهای برش و مهم‌تر از آن‌ها، مجموعه‌ی کاملی از وزنه‌های آهنی و یک ترازو کشف شده‌اند. این وزنه‌ها به شکل حروف الفبای یونانی باستان طراحی شده‌اند. گمان می‌رود این وزنه‌ها در تجارت محلی در دوره‌ی باستان متأخر (قرن چهارم تا هفتم میلادی) استفاده داشته‌اند.

پروفسور امید آیدین‌اوغلو، سرپرست حفاری از دانشگاه مرسین درباره این کشف‌ها گفته: «این نخستین‌بار است که یک سامانه‌ی کامل اندازه‌گیری از این دوره کشف می‌شود. هر وزنه نماینده یک واحد استاندارد موسوم به لیترا است که از نیم لیترا تا پنج لیترا را شامل می‌شود؛ چیزی معادل نزدیک به ۱۵۰ گرم تا ۱.۵ کیلوگرم امروزی.»

آیدین‌اوغلو تأکید کرده که استفاده از حروف یونانی ممکن است بیانگر یک سامانه‌ی تجاری محلی یا مختص بازرگانان خاص باشد، در نتیجه داده‌های باارزشی را درباره زندگی اقتصادی در اوزون‌جابورچ باستانی ارائه می‌دهد.

در جریان حفاری‌ها، ترازویی همراه پنج وزنه‌ی آهنی به شکل حروف که گمان می‌رود ۱۶۰۰ سال قدمت داشته باشند، از دل خاک بیرون آورده شد.

این کشف از نظریه‌ی پررونق‌بودن فعالیت‌های تجاری در اوزون‌جابورچ پشتیبانی می‌کند؛ جایی که خیابان‌های ستون‌دار آن شریان‌های اقتصادی شهر بوده‌اند. هدف باستان‌شناسان اینست که این خیابان‌ها را کامل از زیر خاک بیرون آورند و برخی از مغازه‌های کشف‌شده را بازسازی کنند تا زیرساخت این شهر باستانی به نمایش گذاشته شود.

افزون بر کارهای حفاری، گروه پژوهشی شروع به آماده‌سازی منطقه برای گردشگری کرده‌اند، از جمله نصب تابلوهای اطلاعاتی، ایجاد مسیرهای پیاده‌روی و بهبود دسترسی به محوطه. به گفته‌ی آیدین‌اوغلو: «در سال‌های آینده، اوزون‌جابورچ به یکی از روستاهای باستان‌شناسی نمونه در ترکیه تبدیل خواهد شد.»

منبع: فرادید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا